Ett år har gått

Idag är det den 3:e oktober. För tusentals kriminalvårdare runt om i landet är det inte bara ytterligare en arbetsdag. Det har gått ett år sedan en kollega blev mördad på sin arbetsplats. Vi blev brutalt påminda om att vårt yrkesval kan innebära stora risker. Förvånade trots att skyddsombuden varnat för ensamarbete i flera år.

Mitt i sorgen märkte vi också av en slags kollegialitet vi kanske inte visste att vi hade. Folk som var lediga åkte till jobbet. Kriminalvårdare från hela regionen var där och stöttade och stärkte upp. Kollegor från högt upp i norr hörde av sig till Häktet Huddinge och meddelade att: -Behöver ni oss, så kommer vi. Bara sådär, självklart. Vad är åttiosex mil kollegor emellan? Kollegor söderifrån hörde av sig och visade sitt stöd. Kriminalvården i Norge sände sina kondoleanser.  Det blev tydligt att det fanns en positiv kåranda.

Själv befann jag mig i Ryssland just då och när jag läste på internet att en vårdare blivit allvarligt misshandlad på min förra arbetsplats ringde jag en vän på häktet för att höra hur det var med henne i allt det här. Hon var sammanhållen men märkbart tagen. Då var det fortfarande tal om en misshandel. Någon timme senare var en ung människa död. Där, på andra sidan Östersjön, kunde jag inte göra mycket, men skrev om utsattheten som vissa yrkesgrupper lever med.

Under året som gått har det diskuterats och debatterats hur man ska minska riskerna för hot och våld i kriminalvården. Facket har rasat över arbetsvillkoren. Utredningar har gjorts. Chefer har fått flytta på sig.

Ett år har gått.

Ensamarbete är fortfarande vardag.

.

Annonser

1 thought on “Ett år har gått

  1. Jag beundrar ert arbete som folk i gemen inte tänker på! Stora kramar för att ni finns – tänker mycket på er och har en bekant som jobbar i samma ”bransch”. Kram Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s