Vad göra med valfläsk?

Jag har inte skrivit på ett tag då jag inte tyckt att jag haft något vettigt att säga. Det har jag väl inte nu heller men eftersom det inte brukar hindra mig IRL så borde det inte göra det här heller.

Jag kom på mig själv med att inneha en bit valfläsk. Inte sådant som Reinfeldt och hans kamrater brukar befatta sig med utan fläsk från en val. Då jag inte alls vet vad man ska göra med valfläsk så frågade jag twitter. Jag fick svaret: någon form av kalops och lardo. Eftersom jag vet vad kalops är så valde jag lardo. Inte för att jag tycker illa om kalops utan mer för att det verkar otrevligt att göra det på fett istället för kött. Jag hade då som som ni förstår aldrig hört talas om lardo, googlade lite olika recept, glömde bort hälften och bestämde mig för att göra så här.

Man behöver valfläsk, salt, salvia, rosmarin, svartpeppar, malen nejlika och vitlök.

image

Anledningen till att det blev just rosmarin och salvia är helt enkelt för att det växer utanför mitt köksfönster, det går säkert bra med något annat.

Därefter snittade jag valfläsket på skinnsidan,  hackade de gröna örterna och mortlade pepparn. Som ni ser har jag på mindre än två minuter lyckats glömma bort vitlöken.

image

Ingredienserna gneds in i det snittade valfläsket, här tillsätter man också lite socker som jag har för mig att jag läste i något av recepten att man skulle ha i samt hackar lite vitlök som man glömt tidigare och gnider in även detta i fläsket.

Nu ligger valfläsket i plastpåsen

image

Snurra ihop påsen och lägg den i kylskåpet under en tyngd i 10-12 dagar. Jag tog morteln som tyngd, så nu får jag äta omalda kryddor i nästan 14 dagar. Om jag kommer ihåg rätt ska man då gnida fläsket lite då och då och hälla av vätska som kommer ur fettet. Därefter skall det hela lufttorkas. Återkommer om detta om sisådär 10-12 dagar.
Vad har du i ditt kylskåp?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s