Riktiga journalister förstår att de har ett viktigt samhällsansvar

Aftonbladet ställer en fråga till sina läsare ”Hur mycket extra krävs för att du ska kunna tänka dig jobba julafton?” svarsalternativen är ”0-500 kr” ”501-1000kr” 1001-5000kr” ”minst 5000 kr” och ”inga pengar i världen” (det är nog det sista alternativet man ska svara om man har småbarn, en helt underbar man och älskar sin familj över allt annat i hela väääääärlden)

Det finns en riktigt bra anledning till att många föraktar journalister och tidningar idag, det är för att de är frikopplade från en stor del av verkligheten och inte har förmågan att sätta sig in i och förstå andra människors levnadsvillkor och märkligast av allt, att de inte ens verkar villiga att ta reda på hur det ser ut. De sitter på sina redaktioner och säljer annonsplatser (jo, det är det de gör. Om ni vill kalla det för journalistik att kopiera en textremsa från TT, skriva en CHOCK-rubrik och lägga till nån slags bild som mer eller mindre har koppling till det TT skrev så får ni gärna göra det, men det tänker inte jag göra).

Nu till läsarmedverkan. Den finns till för att det ökar chansen till att läsaren fortsätter att vara tidningen trogen och för att tidningen dagen efter ska kunna skriva en kort artikel med tillhörande stora bilder om en undersökning. En undersökning som får statistiker att slita sitt hår, vrida sina händer, kvida -Men urvalsprocessen? och Chi-koefficienten?, innan de hulkar över toalettstolen.

Idag handlar alltså frågan om hur mycket pengar det skulle krävas för att vi skulle komma in och jobba på julafton. Det är ett hån mot till exempel undersköterskan inom vården. Nu förstår ju jag att låtsasjournalisten på den flashiga redaktionen inte alls förstår vad jag pratar om. Men undersköterskan (jag säger undersköterskan bara av den anledningen att jag känner en sån och att det är en stor yrkesgrupp) och många andra, står inte direkt inför valet om man ska jobba på julafton eller inte. Det är schemalagd arbetstid året runt. De får sin ob-ersättning på storhelger, det är inga stora pengar det handlar om och man har definitivt inget val. I fallet med sjuksköterskorna så står det till och med i artikeln att de var inbeordrade på övertid. Trots detta finns alternativet ” jag kan inte välja om jag vill jobba julafton, det är obligatoriskt” med i undersökning. Det är som att informationen att det inte är valfritt går skribenten helt förbi. Som nyheten nu publiceras i aftonbladet är det ett platt konstaterande med ett pliktskyldigt telefonsamtal till chefen för akuten med frågan -hur kunde det bli så här?

Det är bland annat den här platta journalistiken som gör mig avigt inställd till svensk media.

Riktiga journalister sitter inte bara och klipper och klistrar. De gör så mycket mer än så. De analyserar händelser i vår omvärld, beskriver och förklarar skeenden för sina läsare. De står upp för sin yrkeskår, de inser sitt samhällsansvar och de tar det på allvar. Det är den gamla stammens journalister, som i största möjliga mån undviker beskrivningar av vad sångerskan hade för underkläder på sig, men möjligtvis beskriver samhällsutvecklingen som lett till att sådana nyheter säljer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s