En dag som denna

 Det finns människor som arbetar för att vi alla ska känna oss lite tryggare. Polisen och brandkåren är synliga ute. Andra verkar inom slutna institutioner och dem vet vi inte så mycket om. Det är de som tillsammans tar hand om alla dem där som ni inte vill se, som ni inte vill ska vara ute i samhället. De som faktiskt ibland riskerar sina liv för att ditt ska bli lite lite tryggare. De som mer eller mindre tålmodigt står kvar när ångesten och aggressiviteten sköljer över dem, för att du ska slippa se och känna lukten av den. Och det finns de som inte respekterar det dessa människor gör, som tar sig rätten att ge sig på dem när de försöker göra sitt jobb.

 Det handlar om brandmannen som kallas ut och maktlös får stå och titta på brinnande hus när han väntar på förstärkning från polisen eftersom det finns människor som kastar sten på honom när han försöker göra sitt jobb. Mannen som tjänstvilligt går in i brinnande och rökfyllda hus för att rädda andra människors liv. Han som får en sten i huvudet när han försöker rädda andra människors liv. Kanske ditt liv.

 Tänk på polisen som aldrig vet vad som väntar när han får uppdrag över radion. Det är han som med bankande hjärta och adrenalinskakande ben springer upp för trapporna till en lägenhet för att avbryta en misshandel och till krogkön där det är vilt slagsmål. Som med en klump i halsen åker till Mälarstrand för att se om det verkligen är ett litet barn som ligger och flyter med ansiktet nedåt i vassen. Han som blir spottad på av den fulla mannen utanför krogen.

 Eller väktaren som ensam går ner i de mörka garagen, utan att veta vad eller vilka som finns där, för att se till att du går säker när du kommer hem sent på kvällen. Som nattronderar runt portuppgångar, och tunnlar, för att du inte ska behöva vara rädd när du går från tunnelbanan.Han som känner till varenda hemlös i området, han som frågar efter dem när någon av dem saknas, han som ser dem ni inte vill se. Han som sluter handen om räcket vid trappen där bara väktarna går och skär upp fingrarna på de rakblad som någon klistrat fast där.

 Det finns de du inte ser lika tydligt, de som tar över när polis och väktare har gjort sitt. Det är den där stora mannen på pendeltåget, med en liten fläskläpp som är på väg att läka ihop. Vårdaren inom psykiatrin som kraftfullt och milt håller fast mannen som har tvångstankar om att skada andra som är så vedervärdiga att det är svårt att tro att en mänsklig hjärna kan skapa dem. Det är han som varje dag med samma tålmodiga röst säger -Nej Kajsa, du får inte röka själv eftersom du bränner dig med cigaretterna. Till samma Kajsa som smög upp bredvid honom för två dagar sedan och slog en pall i hans ansikte.

 Det är kriminalvårdaren som tar hand om dem som är misstänkta och dömda för brott. De där brotten som får en att må illa och de som får en att undra över hur det står till med mänskligheten. Det är hon som lyssnar på gråtattacker och förtvivlan. Hon som frågar den aggressivt darrande mannen som står med knutna knytnävar om han vill ha frukost. Som talar lugnande under resan till tingsrätten. Det är hon som frågar den 16-åriga pojken som sitter häktad misstänkt för att ha mördat en annan människa om de inte ska försöka ringa hans mamma en gång till. Det är hon som duckar för kastade matlådor och termosar och säger ett tröstande ord till mannen som saknar sin familj. Som beställer en extra låda puréad mat från köket till den nyanlända tandlösa heroinisten som är så mager. Hon som öppnar dörrar där ångesten ligger som dagg redan på handtaget. Som stänger dörrar om människor som inte värdesätter andra människors liv och lindar om uppskurna handleder på de olyckliga som inte längre kan se värdet i sitt eget. Det är hon som får piss och skit kastad på sig. Hon som tas som gisslan. Som dödas.

 En dag som denna kan du väl skänka dem och deras familjer en vänlig tanke

Annons

82 tankar på “En dag som denna

 1. Jag tänkte förtydliga att jag inte har startat någon minnessida någonstans, däremot är det flera personer som har hört av sig till mig och frågat om de fått använda /lägga upp texten i sina bloggar/ på facebook eller i andra sammanhang på internet och det har jag sagt är ok. Det jag har skrivit har jag skrivit här.

 2. Riktigt fint skrivet, bra jobbat. Det du skriver är sant, men det finns alltid en annan bild av verkligheten..

  För vi kan inte glömma alla de poliser som misshandlar människor när ingen ser. Alla de korrupta poliserna som missbrukar sin makt till att få och göra saker som de själva vill. Alla de väktarna som använder sitt arbete som täckmantel medan de säljer droger och annat liknande till ungdomarna de träffar. Alla de kriminalvårdare som hjälper till att smuggla in droger och narkotika för att själva få en bit av kakan. Alla de läkare och sjuksköterskor som antastar sig på småflickor och pojkar som behöver akut hjälp, drogar ner de och våldtar de när ingen ser.. Ett rent helvete är vad vi lever i..

 3. Fick rysningar när jag läste dessa fina ord och önskar er säkra arbetsdagar i fortsättningen Kram alla som gör detta fantastiska arbete .

 4. Mycket välskrivet och betydelsefullt för berörda. Kan nog ge många en tankeställare, som förhoppningsvis leder till att de visar mer respekt för dem i dessa yrkeskategorier.

 5. Underbart skrivet!
  För oss som jobbar med att hjälpa andra människor så värmer det verkligen när någon som du uttrycker denna tacksamhet och jag hoppas att många stannar upp och tänker till en extra gång nästa gång de stöter på någon av oss som står där för Din skull. Vare sig det är inom rättsväsendet, vården, kommunikationer eller i den lokala butiken. Vi är där för Dig!
  Betänk hur mycket ett leende kan ge din nästa och hur mycket energi man faktiska får av ett vänligt ord. Ett litet leende kan rädda en hel dag.
  Tack snälla du för de viktiga orden!

 6. Underbart skrivet. Tårarna rinner. Jag är mentalskötare sedan 30 år, 22 av dem inom rättspsykiatrin. Vi får skit av alla. Media, nyintagna patienter, anhöriga, socialstyrelsen vars lagar vi följer…Ingen stöttar oss i vårt viktiga jobb att ta hand om våra trasiga själar i samhället. Tänk att nån kan skriva som du. Tack!

 7. Så fantastiskt bra skrivet om en värld de flesta av oss inte vet något om!
  Så tänkvärt, gripande och berörande!

  Detta borde alla därute i vårt avlånga land få läsa!
  Kanske skulle det leda till några färre kastade stenar i huvudet på brandmannen eller ambulanspersonalen. Några steg mot en bättre värld där människor har förståelse för varandra och visar respekt, empati och ödmjukhet.

 8. Om man läser detta och lämnas oberörd så är man förmodligen hjärtlös.
  Välskrivet, och – för många som inte jobbar inom den typen av yrken – klart läsvärt.

 9. Pingback: Rysk rapport | trettioplussare

 10. Tack snälla för detta. Du sätter ord på något jag själv inte kan förklara när människor frågar varför jag arbetar med det jag gör. /Kriminalvårdare

 11. Tack för att du lyft fram detta för allmänheten,som sagt-det syns inte ute,men alla dessa yrkesgrupper måste få uppskattning och skälig lön för sina insatser.Det är ovärderligt!!!

 12. Så bra skrivet, så äkta och så hårt det berör!
  Min fru arbetar sedan 11 år på häkte och orden du skriver verkar vara taget ur hennes vardag, hur hennes tunga dagar utvecklar sig på arbetet.

  Tack för att du skrev detta!

  Jag kommer att återge dina ord i sin helhet på min egen blogg och även lägga in en klickbar länk till dig i inlägget!

  Återigen Tack!

 13. Skönt att det finns någon som uppskattar vårt ”dolda” jobb.
  Arbetar med människor som dömts till tvångsvård, vilket för mig är väldigt givande.

 14. Pingback: Viktiga ord från en annan bloggare « George med Liemannen bakom axeln

 15. Tack vad fina ord du delar med dig av. Jag delar med mig till mina vänner och hoppas att många läser detta.
  //Kriminalvårdare på sexualbrottsavdelning.

 16. Detta värmer i hjärtat! Har varit kriminalvårdare i 23 år och det har aldrig varit sämre än nu. Från att ha haft en liten gnutta status i yrkesrollen till att endast vara ett anställningsnummer känns inte bra.. Hoppas verkligen det kommer något gott utav detta hemska, ofattbara som hänt! Tack för dina fina ord!

  • Hej Sliten Plit. Kom ihåg att du gör ett viktigt jobb och se till att föra kunskap och kollegialitet vidare till de nya. KRUT i all ära men jobbet lär man sig av kollegor som är gamla i gården.

 17. Tack! Väldigt fina ord som gav ”gåshud” och blöta ögon. Tack för att du uppmärksammade oss, tack för att du gav oss en plats, tack för att du visade din respekt. Det betyder mycket!

  /Kriminalvårdsanställd

 18. Önskar alla hade en förståelse för hur det är inom dessa yrken… Väldigt bra skrivet och gav en riktigt bra bild av hur det är!

  • Hej Robin, jag vet att ni tar hand om varandra på HH och att kollegor från övriga regionen är där och stöttar upp. Den sammanhållningen behövs varje dag men nu i synnerhet. Kom ihåg att det finns flera tusen kollegor landet över som tänker på er, men även människor utanför verket. Ge kollegorna en kram.

   • Ja, ni alla på H Huddinge finns verkligen med i våra tankar hela tiden!!
    Och till auskultanten, så otroligt bra skrivet, tack!
    Jag har lagt ut den på min fb-profil för att alla mina vännner ska få chansen att läsa hur en dag på jobbet ser ut för oss.

    Nettan H Örebro

  • Hej trettionian.
   Jag har inte sett det här klippet.
   Våld är sällan en bra lösning men ibland är det nödvändigt. Ibland vet man inte bakgrunden och ibland är saker inte som de ser ut att vara vid en första anblick. Ibland arbetar helt fel människor inom sådan här yrken och ibland gör de fula, otrevliga och ibland olagliga saker. Då ska de, precis som alla andra människor som gör olagliga saker, polisanmälas. Men oftast gör de ett bra jobb, med respekt för människors värde. Väktare är människor och människor är olika.

   Jag hoppas att alla inblandade i klippet mår bra nu och att du får en fin dag.

 19. Pingback: She is not here anymore. She is in another room. |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s